2

EVEN VOORSTELLEN

Marianne van Wetter en Mark Simons, twee professionals uit het maatschappelijk middenveld, met een passie voor bergwandelen, gebruiken de kracht van de natuur om een jonge groep mensen ‘hogerop te helpen’. Jongeren die aan de rand van de Nepalese samenleving staan: tieners zonder ouders en jongeren die jaren op straat hebben geleefd.

Tijdens haar promotieonderzoek als biologe, begon Marianne groepen rond te leiden in de Himalaya’s. Deze ervaring gebruikte ze later als logistiek coördinator tijdens missies van Artsen Zonder Grenzen. In 2001 begon ze haar eigen bedrijf als organisatiecoach, om mensen te inspireren keuzes te maken voor wat ze werkelijk van waarde vinden. Daarnaast is ze gecertificeerd yogadocente.

Mark studeerde Sociale Geografie en Vrijetijdskunde en voelde zich toen al aangetrokken tot ontwikkelingsvraagstukken en het inspireren van jongeren. Hij maakte grote reizen, schreef en regisseerde toneelstukken in Bolivia voor (straat)kinderen en vestigde zich uiteindelijk in Nederland om als actie- en campagnecoördinator een klein decennium mensenrechten te verdedigen voor Amnesty International. Daarnaast is Mark is een ervaren bergwandel reisleider en enthousiaste kinderanimator.

Het idee om Mountain Child Care op te richten ontstond in 2008, nadat ze een 2,300 kilometer lange huwelijksreis maakten van Utrecht naar Santiago de Compostela. Te voet, met dochter Mare van negen maanden. Wandelend, zo dachten zij, leert een mens zichzelf kennen, valt af wat er niet toe doet, verhoogt langzaam het zelfbewustzijn en versterken wilskracht en zelfdiscipline zich. Nadat de pijn van het dragen en de blaren wegtrok, bleek dat aardig te kloppen. Naarmate de reis vorderde werden ze niet alleen helderder, maar merkten ze ook dat ze andere wandelaars begonnen te inspireren. Op www.mmmtrouwen.blogspot.com blogden ze over hun ervaringen. In 2009 voltooiden ze nog 1000 niet gelopen kilometers van de Sint Jacobsroute met Mare, toen bijna drie en haar pasgeboren zus Kieke, die zes weken oud was toen ze vertrokken.

Teruggekomen in Nederland, maakten ze een plan. Met hun gezamenlijke wandelervaring als inspiratiebron. Een plan om jongeren wandelend in contact te brengen met zichzelf, en van daaruit te helpen belangrijke keuzes te maken over werk en leven. Mark en Marianne weten beiden uit eigen ervaring hoe moeilijk deze keuzes kunnen lijken, en hoe verhelderend het werkt als er iemand is die je durft laten vertrouwen op je innerlijk kompas.

Ze beginnen in Nepal. Marianne was nooit de uitgelaten, blije gezichten vergeten van de bevriende kinderen uit een weeshuis in Kathmandu, nadat ze terugkwamen van hun jaarlijkse uitje. Ze waren één dag per kabelbaan de bergen in gegaan. De rest van het jaar verlaten ze de stad niet of zelden. Mark en Marianne wilden meer stadsjongeren zonder ouders de Himalaya’s laten zien. Hun Himalaya’s. En hen laten ervaren wat hun eigen talenten zijn.

Mark en Marianne geloven dat iedereen een bijzonder talent heeft, of talenten. Het ondersteunen van ouderloze Nepalese jongeren om hun eigen talent(en) te herkennen en verder te ontwikkelen, vergroot hun toekomstkansen.

Vanuit deze basisgedachten ontwikkelden Mark en Marianne Mountain Child Care, een innovatieve Nederlandse NGO, gefinancierd door Nederlandse sponsoren en Nederlandse en Nepalese bedrijven. Mountain Child Care biedt maatwerk 6-daagse QuestTreks® aan voor Nepalese jongeren zonder ouders of voor tieners die jaren op straat hebben geleefd en zich hebben aangesloten bij een straatjongerenorganisatie. Het gaat om jongeren in de leeftijdsgroep 16 t/m 23 jaar die leven in de twee grootste steden van Nepal: Kathmandu en Pokhara. De QuestTrek® vormt samen met het na-traject, de QuestTribes, een persoonlijk leiderschapsprogramma. Het doel is deze jongeren meer zelfvertrouwen te laten ontwikkelen en ze voor te bereiden om pro-actief en zelfstandig in het leven te staan wanneer ze het kinderhuis verlaten.

Voornaam + achternaam

E-mail

Onderwerp

Bericht

Aanvragen